Vi har fått in önskemål om att skriva om hjälpmedel/tillbehör på gymmet. Materialare som jag är, så tog jag på mig att skriva om det!
Jag tar upp några av dom vanligaste, om det är några frågor så är det som vanligt bara att skriva en kommentar.

Bälte
Det finns en del olika typer av bälte, men alla gör egentligen samma sak, att stödja bålen.
Styrkelyftsbälten och tyngdlyftningsbälten är dom vanligaste. Skillnaden mellan dom är att ett tyngdlyftningsbälte smalnar av lite över magen, och ett styrkelyftsbälte är brett runt hela.
Bortifrån dessa så finns det en mängd olika mjukare varianter.
Bältet är till för att man ska kunna trycka sina bålmuskler mot det för att skapa ett kraftigare buktryck. För er som inte vet vad buktryck är, så är det det man skapar innan man lyfter genom att andas in luft helt ganska enkelt förklarat.
Med ett bra buktryck så kan man ofta lyfta lite tyngre, och man kan framförallt ofta lyfta säkrare. Det ökade buktrycket ger en väldigt god stabilitet i bålen, vilket minskar skaderisken vid tunga lyft.
Ett bälte kan vara värt att investera i för dom som lyfter lite tyngre och är rädda om sin rygg. Man bör däremot träna utan det en del, för att inte riskera att ”missa” någonting.
Men oroa er inte. Bältet gör inte så att man helt blir utan bålträning i sina lyft, man kan inte slappna av bara för att man har ett bälte.

Remmar
Remmar (se bilden) fäster man runt handleden, och lindar sedan runt stången, för er som inte visste.
Detta gör man kort och gott för att avlasta greppet, främst vid dragövningar som chins och marklyft.
Jag använder remmar väldigt mycket, och ser inga problem med det. Jag har dock den greppstyrka jag behöver, och tränar en hel del utan också.
Man får ofta höra att ”man ska inte använda remmar, för det gör greppet svagt”.Om man behöver ha ett bra grepp, då borde man se till att man tränar det ordentligt tycker jag.
Så mitt råd är att köra en del av träningen utan remmar, och om man sedan vill ha ett bra grepp så kan man t.ex. köra sina marklyft utan remmar, eller träna greppet specifikt.
Det remmar gör, är att dom hjälper dig i att slappna av i armarna, så att du bara behöver fokusera på ryggen. Väldigt skönt tycker jag!

 

Handledslindor
Detta är det ”hjälpmedel” man oftast ser, och faktiskt det jag rekommenderar till minst antal människor.
Anledningen till det är enkel, väldigt många som använder lindor behöver inte göra det, och använder dom för mycket.
Handlindor stödjer handleden, givetvis. Om du då hela tiden använder handledslindor, så kommer dina handleder garanterat att få lida styrkemässigt.
Dom flesta som jag har pratat med har egentligen ingen aning om varför dom har dom på sig. ”Varför har du dom på dig?” -”Det känns bättre.”
Väldigt ofta så är anledningen till att man tar på sig ett par helt enkelt att det känns lite skönare, och att alla verkar ha dom på sig. Detta är bara slarvigt.
Använd dom om du behöver, och känner att dina handleder är utsatta, annars lämnar du dom i väskan!
Handledslindor är väldigt bra på att dölja problem, och väldigt dåliga på att fixa problem.
Om du har svaga eller stela underarmar/handleder, gör då för guds skull någonting åt saken istället för att ta på dig ett par lindor!
Lindorna döljer din svaghet och din stelhet, men gör det inte bättre. Ofta så blir det gradvis värre, och tillslut så gör det ont även när du har lindorna på dig. Då kan jag lova att du önskar att du hade gjort något åt problemet från början!

Magnesium
Ett annat bra sätt att förbättra greppet är att använda magnesium. Det är vitt pulver som gör att ingenting halkar i händerna på dig.
Många gym klagar på magnesium, för att det sliter lite extra på det ömtåliga lädret i deras lyxiga maskiner (som är skönare att sitta i än min soffa).
Detta är oftast bara att finna sig i, eller så drar man sig till ett lite ”hårdare” gym.
Om man vill ha lite bättre grepp, men inte kan använda magnesium eller vill använda remmar, så finns det en hel del klistervarianter på tub eller sprayburk.Knäskydd, knävärmare, och knälindor
Det finns olika varianter man kan ha på sina knän, och här gäller samma regel som med handledslindorna. Vet vad du gör innan du tar på dom!
Bortsett från folk som tävlar i olika saker, och vet vad dom gör, så finns det egentligen bara en anledning att ha grejer på knäna, och det är skador.
Jag använder själv ett par knävärmare av märket Rehband, helt enkelt för att hålla mina knän varma, detta i skadesyfte. Det är väldigt vanligt att tyngdlyftare tränar med knävärmare.
Samma sak gäller egentligen här, även om du använder ett par värmare eller knäskydd av något slag, ha koll på vad som försiggår i ditt knä. Det är inte alltid det blir bättre bara för att du tillfälligt inte känner smärta.
Knälindor kan finnas en poäng med träningsmässigt, och det är att du kan använda tyngre vikter. Det är ganska vanligt att man ibland tränar knäböj med lindor för att vänja musklerna vid lite tyngre vikter än man kan använda annars, som exempel.

Handskar
När jag talar om gymhandskar, ta det då med en stor nypa salt. Jag menar lite allvar med det jag säger, men jag tycker att det är helt upp till var och en.
Om någon med gymhandskar frågar mig om råd, så brukar jag alltid svara med ”ta av dig handskarna först, du är inte i trädgården och påtar!” Jag tycker att dom påminner mig lite om dom min mor har på sig när hon är ute i sin trådgård.
Är man tjej så är det förståeligt att man inte vill ha massa valkar och sliten hud på händerna, jag kan dock tycka att det är ganska så hett!
Är man kille så förstår jag inte riktigt varför man inte vill ha ett par händer som visar upp att man sliter lite.
Vill du ha lena och söta händer, använd handskar. Om du vill visa upp att du sliter med din kropp med ett par sexiga gymhänder, lämna handskarna åt min mamma i trädgårdslandet.
Skämt åsido, det finns dom som har problem med att dom ofta sliter upp valkarna i händerna. Då blöder det och gör ont, och det kan ju vara lite smått störande för träningen. Då är det helt okej att skydda sig med handskar, även om jag föredrar tejp.